RSS

Tarzan puternic, marmota si ceapeul

04 Feb

Va puteti intreba ce legatura poate fi intre elementele mentionate in titlu? Aparent niciuna, de aceea e nevoie cateva elemente ajutatoare. Primul e un banc cu Tarzan si Jane:

Tarzan in timp ce facea sex cu Jane, se tot invirtea in jurul buricului;
Jane: “Tarzan! gaura e mai jos!”
Tarzan nimic.
Dupa un timp, iar: “Tarzan! gaura e mai jos!”
Tarzan nimic;
Dupa inca un timp, iar:
“Tarzan!!! gaura e mai jos!!!”
Dar Tarzan de-acolo: “Tarzan puternic! Tarzan face alta gaura!” 

Al doilea element ajutator e binecunoscuta reclama de la Milka – cea in care “marmota invelea ciocolata in staniol”. De la prima difuzare si pana acum, expresia respectiva a intrat in vocabularul uzual, fiind rostita in orice ocazie in care cineva simte ca e luat peste picior.

Legatura cu bancul de mai sus? “Tarzan puternic” a devenit expresia favorita, a mea si a Anei, pentru situatiile cand se incearca rezolvarea unei probleme prin aplicare excesiva de forta sau cand incerci ceva peste puterile tale.

Cum se aplica zicala in situatia de fata? Simplu. Marti seara, dupa programul de lucru, am coborat la sala de gimnastica de la subsol. Si, in loc sa ma multumesc cu exercitiile cardio (banda de alergare si bicicleta eliptica), m-am repezit si la greutati si echere din atarnat (Tarzan puternic, Tarzan face exercitii). Rezultatul? Intinderi musculare la nivelul inferior al cutiei toracice. Adica dureri acute la fiecare respiratie, culminand in doua nopti dormite ca in gara – pe apucate si din sezut.

Am ajuns astfel joi sa fac cunostinta in mod direct cu sistemul de sanatate spaniol – adica C.A.P (Centru de Asistenta Primara), ceea ce la noi ar fi o policlinica sau dispensar. Din pacate, desi exista un asemenea C.A.P. la cateva sute de metri de unde locuim, medicul de familie arondat avea deja prea multi pacienti, asa ca am fost repartizat la centrul ambulatoriu din Gava, la cativa km distanta.

Pentru ca medicul de familie la care eram arondat era disponibil pentru programare abia dupa weekend, am ajuns la ambulatoriu. Dupa ce asistenta de serviciu m-a inscris in planificarea de pe computer, am asteptat aproape 10-15 minute, pana am intrat la consultatie. Dupa inca 5 minute de comunicare (mai mult sau mai putin) reusita folosind limba spaniola, am avut placuta surpriza ca respectivul medic sa treaca pe engleza, ceea ce a simplificat enorm procesul. Fiind prima vizita la medic in Spania, am fost intrebat despre afectiunile majore, alergii la medicamente, eventuale tratamente pe care le fac. Iar totul a ajuns in calculator, probabil in profilul meu personal.

Am fost sfatuit cordial sa muncesc cu cap, nu din greu (work smart, not hard), sa renunt la activitatile fizice solicitante pentru cel putin doua saptamani, iar apoi sa ma limitez la exercitii cardio si/sau inot. Am primit retetele pentru anti-inflamator (Diclofenac) si calmant (Tetrazepam), am multumit frumos pentru ajutor si am plecat.

Urmatoarea problema a fost localizarea unei farmacii. Daca la noi te impiedici la fiecare 10 metri de o farmacie, aici situatia e diferita. Nu era nici una langa policlinica, nu am reusit sa inteleg indrumarile asistentei de garda si nici nu am vazut nici una din masina cat timp cautam loc de parcare. Am ajuns astfel tocmai la limita dintre GavaMar si Castelldefels, unde am reusit sa imi iau medicamentele prescrise. Si pentru totul am platit mai putin de 3 euro. Fapt interesant: farmacistul a decupat codul de bare depe cutiile cu medicamente si le-a lipit cu scotch pe partea de reteta care a ramas la el.

Initial, voiam sa inchei acest articol cu descrierea procesului de inregistrare in sistemul medical. Tinand insa cont ca nu am descris inca pasii anteriori (empadroniamento, NIE si sistemul de securitate sociala), am sa mai aman acest subiect deocamdata. Pana data viitoare, toate cele bune.

 
Leave a comment

Posted by on February 4, 2011 in Personal, Viata in Barcelona

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: