RSS

… si Pastele acasa, in Gava Mar

24 Apr

In ultimii ani, de sarbatori (fie Paste, fie Craciun) aveam un program mai mult sau mai putin batut in cuie: vizite la parinti (si la unii si la altii), la nasii de cununie, la nasii mei de botez si la prietenul nostru Cosmin. Varia doar ordinea in care ajungeam intr-un loc sau altul. Marele avantaj era ca nu trebuia sa ne agitam prea tare cu pregatirile culinare, fiind mereu pe drumuri si aprovizionandu-ne copios din cele preparate de mame.

Anul acesta insa, cei dragi sunt la 2500 km departare. Asa ca, in premiera, stam acasa de Paste si ne-am pregatit singuri cele de cuviinta. Fiind numai noi doi (si pisicile), am ales sa pregatim din timp lucrurile esentiale (oua vopsite, pasca si cozonac) si sa improvizam restul in functie de inspiratie si pofte.

In primul rand, ouale: Carrefour Discount, marime medie, la 1.05 euro duzina. Se gasesc si la 1 euro in centrul comercial din El Prat, dar la o distanta de 11km in loc de 3. Vopseaua e adusa din tara, iar modelul artistic e unul original conceput de sotioara.

Pe locul doi: cozonacul. Nici unul dintre noi nu este mare consumator de cozonac traditional. Asa ca onoarea a revenit unei retete speciale: Cozonac RosenKrantz – o delicatesa de origine germana. Multumirile pentru reteta trebuie acordate Gabrielei, care a publicat-o pe situl personal. Reteta am incercat-o pentru prima data in ianuarie, cand am obtinut un gust foarte asemanator cozonacilor secuiesti – deliciosii Kurtos cu care ne delectam in Iasi la sarbatorile Sf. Parascheva sau cand ne poarta drumurile prin Cheile Bicazului. Iata mai jos o poza a acestei variante, mustind a sirop de caramel.

Pentru ca recomandarea doctorului este sa trec la regim alimentar, varianta preparata pentru azi se poate numi “light”: cantitatile de zahar au fost reduse cu 1-2 linguri in fiecare pas al retetei. Se observa cu ochiul liber diferenta de caramel intre cele doua versiuni. Asta nu inseamna ca varianta dietetica a iesit mai putin buna.

Pe locul trei: pasca. O variatie a retetei oferite de Edith Francu, diferenta fiind un aluat de placinta asezat la fundul tavii si mici modificari ale compozitiei (pe ici, pe colo, prin partile esentiale). Totul rumenit un pic mai mult decat e necesar. Avantajul e ca se poate elimina aluatul putin ars de dedesubt, lasand compozitia numai buna de savurat. N-am mai avut rabdare sa pozez pasca in mod separat, asa ca singura poza e combinatia de la inceputul articolului.

La capitolul pofte se numara clatitele pregatite de Ana dis de dimineata si savurate cu crema de ciocolata (ea) si marmelada de fructe de padure (eu).

In completare se afla parjoalele/chiftelutele preparate de acum o saptamana pentru ziua de nastere a Anei si pastrate la congelator. Ca garnitura, o combinatie de legume preparate in la abur in cratita Zepter (cartofi, ciuperci, muguri de sparanghel, morcov, usturoi verde), cu un pic de apa si o lingura de ulei de masline. Gustos si sanatos.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 24, 2011 in Diverse, Viata in Barcelona

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: