RSS

La plebicist, stimabililor

21 Jul

De obicei evit sa ma implic activ in chestii politice. M-am lecuit de asa ceva la alegerile din 2000, cand am putut vedea miscarile din spatele scenei. Am preferat sa merg linistit la vot de cate ori a fost nevoie si sa-mi exprim in cabina opiniile proprii. Motivul pentru care scriu acest articol e dat de evolutia halucinanta a evenimentelor din tara in ultimele luni.

Duminica, 29 iulie, suntem chemati pentru a doua oara la referendum privind demiterea Presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Iar asta e rezultatul unei cavalcade nebune, unde in decurs de o saptamana au fost schimbati sumar presedintii camerelor parlamentului, Avocatul Poporului (care are obligatia de a sesiza la Curtea Constitutionala orice abatere de la legile statului), Monitorul Oficial a trecut in subordinea guvernului (care astfel controleaza care acte normative se aplica si care nu), s-au emis ordonante de urgenta prin care se limiteaza atributiile Curtii Constitutionale, dand astfel frau liber Parlamentului, unde o majoritate formata din USL si personaje interesate din intregul spectru politic (inclusiv PDL) a initiat procedura de demitere a Presedintelui. Ma gandesc ca e un lucru bun ca de la Revolutie incoace nu mai exista pedeapsa capitala, caci e foarte probabil ca Traian Basescu ar fi impartasit soarta “celui mai iubit dintre carmaci”. Am ajuns astfel ca cel mai chiulangiu dintre parlamentari, Crin Antonescu, sa devina Presedinte Interimar al Romaniei.

Multi ar spune: “Si ce daca? De ce m-ar interesa asta pe mine?” Scandalurile din politica romaneasca nu sunt deloc un lucru nou, ci constanta celor 22 de ani de democratie. Problema e ca oalele sparte le plateste tot omul de rand. Cel mai evident este urmatorul grafic al evolutiei cursului valutar euro/leu (pe care l-am verificat si eu pe http://www.cursbnr.ro/grafic-valute)

Image

 Nu stiu cine e autorul acestei imagini – eu am preluat-o de pe aceasta pagina de Facebook

Efectul principal este pierderea increderii europene in statul roman. Care se traduce prin retragerea de investitii, retragerea de fonduri (de aici caderea necontrolata a cursului de schimb). E probabil sa primim sanctiuni si restrictii la fondurile europene, ni se vor impune conditii si mai drastice pentru imprumuturi noi si pentru returnarea imprumuturilor deja facute. Din pacate perdantul principal ramane tot omul de rand, care se va trezi ca preturile sar, ca ratele la banca devin prea mari pentru salariul amarat in lei si asa mai departe.

Mi sa spus ca, fiind plecat din tara, vad lucrurile distorsionat. Ca ma las manipulat de dezinformarile basesciene si pedeliste. Ca imi lipseste perceptia directa a evenimentelor. Marturisesc ca nu urmaresc declaratiile vizionare de la Antene. Ca prefer sa caut stirile pe siturile agentiilor de stiri, atat romanesti cat si internationale. Ca citesc si articolele legate de Romania in jurnale gen Le Monde, New York Times, Washington Post. Mai vad si inregistrarile originale ale declaratiilor de la Consiliul Europei, nu traducerile in romaneste care apar in tara (atunci cand nu sunt ignorate complet). Asa ca pot face si eu o judecata de om prost (ca Andrei Matog de la Kamikaze) si indraznesc sa am o alta opinie decat cea proliferata de mass-media din tara.

Image

(sursa imaginii)

Nu sunt nici pedelist, nici uselist, nici basist. Din orice partid ar fi, aproape toti politicienii romani sunt implicati in mizerii mai mari sau mai mici. Evenimentul Zilei prezenta in perioada asta o lista cu 20 de politicieni certati cu legea, care isi fac de cap in continuare, bucurandu-se de toate avantajele functiilor lor. Ei fac parte din toate partidele importante, desi unii au preferat sa migreze de la un partid la altul in functie de interese. Problema e ca nu prea avem ce pune in loc. Asa ca trebuie sa ne descurcam cu ce avem, sa luptam pentru respectarea Constitutiei (buna – rea, asa cum este) si a democratiei. Altfel riscam ca Europa sa se sature de noi, de problemele pe care i le aducem, pe langa cele pe care le are deja din alte parti. Iar daca UE se spala pe maini de noi, singura alternativa ramane “Davai ceas, davai palton”. Cei care nu stiu de unde vine expresia, le sugerez sa-l studieze pe Constantin Tanase.

Asa ca duminica, 29 iulie, trebuie sa mergem iar la plebicist, stimabililor. Daca vrem ca sa putem ramane in continuare in Europa sa muncim; daca vrem sa putem trimite in continuare bani rudelor ramase in tara; daca vrem ca Romania sa poata ajunge candva o tara unde sa ne putem intoarce fara a avea grija zilei de maine, unde sa poti face un ban cinstit, fara sa fii furat legal de banci, taxe si impozite. Daca vrem aceste lucruri (si multe altele), atunci trebuie sa ne deplasam fizicul pana la cea mai apropiata sectie de votare. S-a vrut sa ni se ia dreptul de a vot. Sa mergem sa aratam ca ne pasa de ce se intampla in tara. Problema reala nu este ca a fost suspendat Traian Basescu, persoana, ci Traian Basescu, Presedintele Ales al Romaniei. Sa ignoram atacurile la persoana Traian Basescu (care e adevarat ca are trasaturi de caracter care nu sunt pe placul tuturor). Trebuie sa vedem adevarata problema care este de fapt un atac la institutiile statului. Daca “Monstruoasa Coalitie” (nu pot numi altfel aceasta grupare de personaje strans unite de interesele proprii) acapareaza Presedintia, atunci controlul lor asupra tarii va fi deplin, caci nimeni si nimic nu-i va mai putea opri. Decat poate o alta Revolutie.

Am sa inchei cu un citat din Edmund Burke, care spunea: “Pentru ca raul sa triumfe e suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic”. Trebuie sa invatam sa nu mai inghitim pasivi tot ce ni se baga pe gat. E timpul sa spunem NU demiterii Presedintelui Romaniei, pentru ca astfel spunem NU celor care vor sa transforme tara intr-o dictatura a propriilor interese. E oare o coincidenta ca intreaga nebunie a inceput in momentul condamnarii definitive a lui Adrian Nastase si a lui Sorin Ovidiu Vantu? Eu cred ca NU.

P.S. Lista initiala a sectiilor de votare din strainatate [PDF] se poate gasi pe situl Ministrerului Afacerilor Externe. Exista si o lista suplimentara, cu sectiile infiintate in urma protestelor, dar se indica deocamdata numai orasele unde se infiinteaza aceste sectii, nu si adresa exacta. Am sa revin cu adresele exacte ale sectiilor din Barcelona cand le voi afla si eu.

P.P.S. Acest articol reprezinta o parere personala, pe un site personal. In mod normal as dezactiva comentariile complet – nu am scris aceste randuri pentru a aduna aprecieri; in plus cred ca e inevitabil ca persoane deranjate de pozitia mea vor comenta acuzandu-ma de basism, pedelism si de alte “-isme”. De aceea anunt din timp ca orice comentariu care depaseste limitele bunului simt va si sters.

 
Leave a comment

Posted by on July 21, 2012 in Personal, Romania

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: